19 Aralık 2010 Pazar

Cehalet Ve Mutluluk İlişkisi


Hiç çikolata yememiş biri tabiiki çikolatanın eksikliğini hissetmeyecektir. Bu bağlamda bilgi sahibi olmayan insanda bilginin değerini bilemez. Tbii ki aynı zamanda sıkıntı da getirebilir. Yani öğrendikçe kazandığımız faydalı bilgilerin yanında rahatsızlık verici şeylerde öğreniriz. Dünyada olup biten onca berbat insanlık dışı olayları bilmek, ister istemez insanı mutsuz edecektir. Ama öğrendiğimiz şeyler aynı zamanda analiz yeteneğimizi ve ufkumuzuda geliştireceğinden bununla başa çıkmayıda öğrenebiliriz.

Saf mutluluk çocuklar için geçerlidir ve bunun kaynağıda sorumsuzluk duygusudur (daha doğrusu duygusuzluğu) Ama sorumsuzluk yanı sıra cehaletide getirdiğinden sakıncalıdır. Çünkü cahil insan bilinçsiz olarak kendi ve çevresindeki insanlar için rahatsız edici olabilir.
Dolayısıyle uzun vadede (belki bu nesiller sürebilir) mutsuzluk getirir. Zaten insanların bir çoğunun mutsuz olması bu gibi cahil ve düşüncesiz insanların yaptığı davranışlardan kaynaklanır. Bunlar yönetici ve hatta başbakan bile olabilirler. Mevkiinin zeka yada bilgi ile ilgisi yoktur. Bugün yaşamakta olduğumuz populist düşünce yapısı, okumamak, konuşmamak insanları mutsuzluğa sürüklemektedir.

Neticede demek istediğim aslında cehalet Mutluluk değildir. İnsanı erdemli kılan bilgidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

T.C kanunlarına aykırı, ya da hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır. Akıllı olun!