1 Ocak 2011 Cumartesi

Ne bakıyon lan!


Tanımadığı bir insanın suratına dik dik bakmak ancak bizimki gibi geri kalmış toplumlarda var olan bir davranış şeklidir. Ve dahi bu sebepten dolayı kavga çıkması da yine ilkel toplumlarda olan bir şeydir. Gittiğiniz bir mahalle ya da bir şehirde, "Biz burada yabancıları sevmeyiz koç" dercesine neredeyse bütün insanların sizi tepeden tırnağa süzmesi oldukça rahatsız edicidir. İşin garip tarafı bazı mutaassıp yerlerde kızlarda bakmaktadır ama bu bakış sanki "Yamuk yaparsan seni sülaleme ziktiririm" ya da "Acaba bu herif hapisten nasıl kaçtı?" bakışı gibi bir bakış oluyor. Normal şartlarda kızla erkeğin birbirine bakmasında mevzu bellidir. Ama bu tipler neanderthal insanı gibi bakıyorlar.

Bana göre mantıktan sonraki en önemli olgu saygıdır. Ve bu saygı sadece büyüklere değil, küçüklere de gösterilirse eğer gerçekten anlam kazanır. Lâkin "Benden olmayan ziktirsin gitsin" zihniyetinde insanların, farklı olan her şeye ve herkese gebertecekmiş gibi bakması onlara göre, geleklere ve göreneklere uygun davranmayanların saygıyı değil dayağı hakkettiği yönünde olduğundan, kendilerini pek bir saygın zannetmektedirler. Oysa bu saygı dedikleri şey sadece kendi görüşlerine olan saygıdır ki esasında buna saygı değil direkt faşizm denir. Saygı dediğiniz şey, sorunsuz bir yaşam yolunda bizden olmayanları da anlayışla karşılamaktır.

Oysa ki mesela bir kaç google aramasıyla saçı uzun olduğu gerekçesiyle, saçı kısa olduğu gerekçesiyle, küpe taktığı gerekçesiyle, oruç tutmadığı gerekçesiyle vs... dayak ve küfür olaylarına rastlamak mümkündür. Türk insanının sahip olduğu bu zihniyet yapısı aynı zamanda bütün dünyada da barbar türkler olarak anılmamıza sebebiyet vermektedir. Örneğin bir avrupalı insanın yüzüne dik dik bakmaz. Baksa bile selam mahiyetinde gülümser. Ama avrupalı bir kızın bir türk erkeğine bakıp hafifçe gülümsemesi o herifin, "Vay umuğa goodum horonzbusu bana güldü lan. Ne ganırtırım ben bunu beaa" Diye düşünmesine sebep olur.

Japonya da mesela bir toplu taşıma aracına binseniz kimsenin kimseye baktığına şahit olmazsınız. Çünkü bu çok büyük bir saygısızlık olarak algılanır. Hatta uyumadıkları halde uyuyormuş gibi yapıp, gözlerini kapalı tutarlar. Ne kadar ucubik bir tip olursanız olun, en fazla bir göz atıp kafalarını çevirirler. Her neyse, zaten kimsenin Japonlar gibi olması beklenemez. Çünkü şimdiye Japonlardan daha mükemmel bir toplum görmedim. Ama en azından Türklerin bu dik dik bakma işinden vazgeçmeleri kaç yüz sene ister merak ediyorum.

2 yorum:

  1. bu tip bakışlara alışmış olsakta elimde kitap görenlerin bakışına alışamadım.
    elimde kitap görenlerin aşağılayıcı biçimde bakmaları alışılamaz bir durum oluyor.

    YanıtlaSil
  2. Biz türkler zevk sahibi insanlarızdır. Muhtemelen o kitapla kıyafet uyumsuz renkte ve tasarımda olmalı ki o yüzden öyle kötü bakıyorlardır. (:

    YanıtlaSil

T.C kanunlarına aykırı, ya da hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır. Akıllı olun!